Best Practices Worksheet CY 2017/SFY2018
Jackson Township (Ocean)
1511 Please see Color Key at bottom of sheet for limits on answers
Answer Question Comments
18 Yes Is your municipality collecting at least the amount set forth by the Chapter 78 Grid for health benefit contributions (or 1.5% of base salary, whichever is greater) for all officers and employees?
17 No Does your municipality exclude from healthcare coverage part-time elected and appointed officials (less than 35 hours per week)? Only answer "yes" if no part-time elected or appointed officials receive health benefits. If your municipality has part-time elected or appointed officials who elect to take State Health Benefits Program (SHBP) health benefits (or receive a waiver for not doing so) by virtue of serving in their position continuously since May 21, 2010, you must answer "No". If you answered "No", please list in the Comments section the name and title of each elected or appointed official receiving either health benefits or a waiver payment in lieu of health benefits. Mike Reina-Mayor-Benefits Scott Martin-Councilman -Benefits Ann UpDegrave-Councilwoman -Waiver Kenneth Bressi-Councilman-Benefits
19 Yes Payments for waivers filed before May 21, 2010, and maintained continuously since, cannot exceed fifty percent (50%) of the amount saved by the local unit as a result of the employee's waiver of coverage. For waivers filed on or after May 21, 2010, which is the effective date of P.L. 2010, c. 2, payments cannot exceed the lesser of twenty-five percent (25%) of the amount saved by the local unit as a result of the waiver, or $5,000. When calculating an employee's waiver payment, the local unit must deduct the employee's healthcare contribution obligation from the total premium cost. Local units have sole discretion as to whether or not to offer employees payments for waiver of health benefits, and may offer waiver payments lower than the statutory maximum. Health benefit waiver payments are statutorily excluded from collective bargaining. See Local Finance Notices 2010-12 and 2016-10 for further discussion on health benefit waiver payments. Does your municipality 1) refrain from paying waiver payments in excess of the statutory maximum; 2) deduct employee healthcare contribution obligations from the total premium cost when calculating waiver payments; and 3) refrain from incorporating healthcare waiver payments in any labor agreement? "N/A" is only applicable where the municipality has a policy of not making payments in lieu of health benefits.